hello@lura.ro /0746.572.419

luni-vineri 9AM – 5PM

LURA

DiverseDespre mediul pregatit in filosofia Montessori

Despre mediul pregatit in filosofia Montessori

Maria Montessori a observat mintea speciala pe care o are copilul in perioada 0-6 ani, comparand-o cu un burete care absoarbe totul. Aceasta caracteristica a mintii copilului face ca mediul in care se afla sa fie foarte important.

Mediile Montessori sunt atent pregatite de adultii care au informatiile necesare referitoare la nevoile fiecarei etape de dezvoltare a copilului.

Mediul de acasa trebuie pregatit de parinti. Acesta nu trebuie lasat la intamplare asa cum era inainte sa aiba copii, interzicand pe buna dreptate copilului aproape orice miscare pentru a nu se accidenta.

Iata care sunt CELE MAI IMPORTANTE PRINCIPII de care trebuie sa tineti cont in amenajare

Alegerea unui mobilier sigur pentru vartsa copilului

Siguranța este caracteristica de bază a mediului pregătit pentru orice vărstă. Dincolo de aspectul pe care îl are o piesă de mobilier, aceasta trebuie să fie înainte de toate sigură. Iar aici ne referim la faptul că mobilierul trebuie să fie bine ancorat, de preferat fara sertare la varste mici, cu colturi si muchii rotunjite, să nu conțină elemente mici care pot fi detașabile

Pentru ca cei mici vin in contact direct cu materialele folosite pentru mobilier, acestea trebuie sa fie cat mai naturale și de calitate (lemn, lacuri si vopsele pe baza de apa)

Pentru a intelege principiul si cum noi adultii suntem responsabili in crearea unui mediu optim de explorare a lumii inconjuratoare am putea sa luam exemplu un corp cu sertare. Putem alege sa ii spunem copilului de „n” ori pe zi ca nu are voie sa deschida sertarele ca poate cadea mobila pe el sau putem alege sa nu achizitionam un astfel de corp in prima etapa a vietii sau sa il ancoram in perete in cazul in care deja il avem. Este un principiu similar cu activitatile la care este expus un copil. Nu ii putem da o surubelnita electrica la 4 luni si sa ne asteptam sa o foloseasca corect pentru ca este intr-o alta etapa de dezvoltare.

Mai important decat faptul ca suntem nevoiti sa ingradim constant libertatea de explorare, este ca accidentele se pot intampla oricat de mult ai urmari un copil, asa ca mai bine prevenim.

Adaptarea mobilierului la inaltimea copilului

Independența copilului depinde de oportunitățile pe care le are acesta în spațiul său. Iar mobilierul joacă un rol foarte important. O piesă de mobilier potrivită îi permite copilului să aibă acces la lucrurile sale. În felul acesta copilul nu mai depinde de adult în legătură cu lucruri pe care, de fapt, le-ar putea face singur.Accesul la lucrurile sale și faptul că poate face lucruri singur, îi dau copilului incredere în sine și îi oferă oportunități de explorare reale, care au legătură cu nevoile lui.

Pastrarea unui spatiu aerisit

Se evită aglomerarea spațiului cu piese de mobilier pe care copilul nu le folosește și de care nu are nevoie în spațiul dedicat lui. În filosofia Montessori, absolut tot ceea ce se află în mediul copilului are un scop și îndeplinește o nevoie.

Si nu in ultimul rand: ordinea

Ordinea este o nevoie a copilului. El se naste cu această nevoie, iar noi, cu ajutorul mobilierului exact asta facem – satisfacem nevoia de ordine a copilului.

Să ținem cont de aceste principii înseamnă, de fapt, să respectăm copilul și potențialul pe care acesta îl are, potențial pe care îl poate atinge doar cu ajutorul  nostru.

Gabriela Hranovschi,
Educator Montessori, certificat Ami, consilier parental si fondator al primului centru de activitati montessori pentru parinti si copii cu varsta intre 0-3 ani
pagina: gabriela hranovschi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *