Cred că toți am auzit de Feng Shui, dar puțini știm exact ce înseamnă. Așadar, ce înseamnă feng shui?
În linii mari, vă puteți răspunde singuri la această întrebare. Sunt convinsă că ați experimentat câteodată un disconfort în anumite spații și nu știați cum să plecați mai repede sau, că ați intrat în case mai mici și mai modeste, în care vă simțeați foarte bine. Acesta este feng shui.
Ceea ce percepi de fapt este energia invizibilă ce curge prin mediu, prin clădiri și prin corpul uman. Chinezii numesc această energie „CHI”. Feng Shui este filozofia care te învață să te armonizezi cu propriul chi și implicit cu mediul în care trăiești. Aproape totul în casă oprește, încetinește sau accelerează energia chi. Fiecare cameră din casă trebuie verificată pentru a vedea dacă este corect poziționată pentru activitatea desemnată.
Energiile din spațiul în care locuim, ne pot influența foarte mult viața într-un mod pozitiv sau negativ. O influență pozitivă ne ajută să ne bucurăm de o sănătate bună, relații armonioase și de prosperitate. În caz contrar avem parte de blocaje, ghinioane sau probleme de sănătate.
Un Feng Shui bun nu se observă, nu sunt evidente remediile și nu folosește decorațiuni forțate, ci doar se simte o armonie caldă și primitoare, în linie cu gusturile și caracterul celor din casă.
Ce ar trebui să știm în primul rând despre feng shui?
Cred că ar trebui să afle cât mai multă lume că Feng Shui nu este o superstiție, ci o știință.
Ați cumpărat vreodată dragoni, broscuțe, rate mandarin sau clopoței de vânt sperând să va aducă fericirea? Vă spun sincer că și eu am făcut asta înainte să studiez feng shui.
În urmă cu mai bine de 6000 de ani la formulele de calcul aveau acces doar maeştrii Feng Shui, nobilimea chineză şi, bineînţeles, Împăratul. Oamenii simpli au auzit despre existenţa unor remedii care îmbunătăţesc viaţa, și au început să facă presupuneri, să creeze legende şi să folosească tot felul de obiecte pe post de remediu. Această etichetă ,,Feng Shui” aplicată pe obiecte este doar marketing. Efectul nu îl are obiectul în sine, ci elementul din care este făcut (lemn, metal etc). Bambușii, de exemplu, nu sunt de la sine vreun remediu minune oriunde sunt poziționați, ci țin locul elementului lemn, acolo unde este necesar.
Văd în foarte multe locuri fântâni arteziene sau celebra pisicuță chinezească care dă din mâna la intrare pentru prosperitate și bunăstare. Acestea sunt obiecte active, care dacă sunt poziționate corect, și anume pe o energie pozitivă, o amplifică și are într-adevăr efectul dorit. Dacă sunt însă așezate greșit, acestea pot aduce probleme de sănătate, furturi, bârfe, conflicte, ghinioane, amplificând energia negativă a locului. Așa că dacă nu șțiți ce energii aveți în casă, consultați un specialist Feng Shui înainte de a aplica astfel de remedii sau, încercați să păstrați o amenajare simplă și neutră. Feng-Shui este, înainte de toate, o știință exactă, a logicii și a simplității.
Pentru că te ocupi în general cu amenajarea spațiilor pentru copii, ne poți spune cum îi influențează pe ei energiile?
Copiii sunt deosebit de receptivi la energia din jur, iar în camera lor trebuie să domine armonia. Armonia în camera copiilor, se referă nu doar la ordine și curățenie, ci și la o corectă amplasare a mobilierului, la alegerea culorilor dominante, la alegerea simbolurilor și mesajelor potrivite pentru tablouri și decorațiuni.
Una dintre energiile pozitive din feng shui este foarte favorabilă copiilor. În epoca în care ne aflăm, aceasta este energia cifrei 1.
Energia de prosperitate îndepărtată, 1 de apă, este și o energie academică și reprezintă locul ideal pentru amplasarea biroului sau zonei de joacă. Iar energia pentru relații interumane îndepărtate, energia 1 de munte, este energia ideală pentru amplasarea patului copiilor. De asemenea, patul trebuie lipit de un perete, eventual să aibă tăblie în spate pentru că acest detaliu simbolizează protecția și siguranţa. Acest lucru este valabil și pentru patul adulților.
Ce putem face singuri acasă pentru a îmbunătăți energiile?
În primul rând, respectaţi-vă casa! Dacă aveți lucruri pe care nu le folosiți, oferiți-le altcuiva. Fluxul de energie CHI poate fi comparat cu vântul sau cu o apă curgătoare, care se infiltrează acolo unde găsește loc. Când nimerește o fundătură, se oprește, iar fluxul este afectat.
Dacă aveți obiecte defecte, reparați-le!. Dacă nu este posibil, eliberați-vă de ele și veți avea oportunitatea de a dărui dragoste unui alt lucru.
In timpul somnului, ușile dormitorului trebuie să fie închise, pentru a conserva energia bună și a permite fluxului CHI să acționeze asupra ta, îmbunătățindu-ți nu doar sănătatea fizică, ci și ,,sănătatea” relațiilor tale cu cei din jur. Revin cu precizarea că acest lucru este valabil după ce am făcut expertiza feng shui și în dormitor avem o energie pozitivă.
Evitați oglinzile din dormitor sau asigurați-vă că sunt poziționate astfel încât să nu vă reflecte imaginea când dormiți. Oglinda este de natură „yang” și acționează ca un vampir energetic ceea ce duce la extenuare sau chiar boală.
Nociv este și televizorul în dormitor, tehnologia fiind purtătoare de energie „yang”, activă și vibrantă, care se ciocnește cu energia „yin”, liniștitoare a dormitorului.
Nu vă poziționați canapeaua, patul sau biroul sub o grindă , deoarece poate apărea o stare de apăsare similară expresiei „a avea sabia deasupra capului”. Dacă acolo este energia potrivită, atunci grinda trebuie acoperită și creat un tavan drept.
Cât costă să îți amenajazi casa după principiile Feng Shui și unde te găsim?
Consider că o expertiză feng shui nu este o cheltuială, ci o investiție având în vedere beneficiile pe care ți le aduce această știință. Prețul este între 5-10 euro/mp în funcție de dimensiunile spațiului.
Trebuie să știți că analiza feng shui se face pentru tot spațiul de locuit, nu pentru o singură cameră.
Daca aveti nevoie sa gasiti echilibrul casei, ma puteti contacta pe email la contact@lura.ro