Filosofia Montessori

Mobilierul Montessori este conceput special pentru a promova independența și învățarea activă a copiilor. Acesta este bazat pe filosofia pedagogică a Mariei Montessori, care susține că copiii învață cel mai bine într-un mediu organizat, liniștit și sigur. 

Caracteristici ale mobilierului Montessori

Maria Montessori a observat mintea speciala pe care o are copilul in perioada 0-6 ani, comparand-o cu un burete care absoarbe totul. Aceasta caracteristica a mintii copilului face ca mediul in care se afla sa fie foarte important.

ACCESIBIL

Toate elementele dintr-un mediu Montessori sunt la îndemâna copiilor: paturi in care pot urca si coboi sinfuri, rafturi joase pentru cărți, masa și scaunele de dimensiuni potrivite, jucării la nivelul ochilor etc. Acest lucru ajută copiii să-și dezvolte autonomia și încrederea în sine. O piesă de mobilier potrivită îi permite copilului să aibă acces la lucrurile sale. În felul acesta copilul nu mai depinde de adult în legătură cu lucruri pe care, de fapt, le-ar putea face singur.

“Never help a child with a task at which he feels he can succeed.” – Maria Montessori.

SIMPLU SI FUNCTIONAL

Mobilierul Montessori este de obicei simplu în design, punând accent pe funcționalitate. Orice piesă are un scop clar – să sprijine activitatea de învățare și să încurajeze autodisciplina.

NATURAL

Mobilierul Montessori este adesea realizat din materiale naturale, cum ar fi lemnul, pentru a încuraja legătura cu natura.

Mediul Montessori

Termenul de mediu pregătit se referă la procesul de aranjare, modificare a mediului astfel încât acesta să devină stimulant și potrivit copiilor și nivelului lor de dezvoltare. Nașterea copilului presupune adaptarea la noul mediu, mediul de acasă. Acest mediu este un mediu important, fundamental în precesul de dezvoltare si construcție a sinelui, prin care trece copilul. 

Siguranta

Siguranța este caracteristica de bază a mediului pregătit pentru orice vărstă. Dincolo de aspectul pe care îl are o piesă de mobilier, aceasta trebuie să fie înainte de toate sigură. Iar aici ne referim la faptul că mobilierul trebuie să fie bine ancorat, de preferat fara sertare la varste mici, cu colturi si muchii rotunjite, să nu conțină elemente mici care pot fi detașabile

Simplitate si ordine

Copilul are această nevoie de ordine încă de la naștere, ordinea exterioară ducând la ordine interioară. Copilul se construiește pe sine prin prisma a ceea ce se află în mediu. Ordinea oferă copilului siguranță și încredere. Maria Montessori spunea ca “Un copil este format de mediul său.”

Lumina si Cromatica

Lumina este și ea foarte importantă, fiind de preferat lumina naturală. Culorile trebuie să fie senine, calde, luminoase. Culoarea trebuie luată în considerare în toate aspectele spațiului.

produse din categoria Montessori

Portofoliul nostru de mobilier Montessori este impresionant, dar cateva piese au devenit cu adevarat „vedete” si au cucerit inimile clientilor nostri. 

Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Pat casuta Carla

3,000.00 lei3,200.00 lei
Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Pat Casuta Oskar

2,800.00 lei3,100.00 lei
Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Pat copii Montessori Nest

2,400.00 lei

Pat Montessori jungle

Original price was: 2,600.00 lei.Current price is: 2,200.00 lei.
Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Pat Montessori Rainbow

2,800.00 lei
Select options This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Pat Montessori toddler

2,300.00 lei

inspirati de filosofia montessori

In Montessori, invatarea este naturala si spontana, generata de interactiunea cu mediul. Spatiile Montessori sunt create cu grija pentru a sustine curiozitatea si dorinta de explorare a copiilor.  

Frumusetea deriva din simplitate si ordine, reflectate in materiale, culori si elemente decorative alese. Aceasta abordare dezvolta gustul estetic al copiilor inca de la o varsta frageda si contribuie la o dezvoltare armonioasa a acestora.

Descopera cele mai captivante designuri de camere pentru copii!
Un loc magic si plin de culoare pentru aventurile lor zilnice.

cum organizezi camera copilului

EBOOK GRATUIT

intrebari frecvente

Ce inseamna un pat Montessori?
Un pat Montessori este un pat care ofera copilului libertatea de a merge la somn si a se da jos la trezire singur. Asta inseamna un pat adaptat inaltimii copilului, asfel incat acesta sa fie in siguranta. Nu conteaza daca este casuta, un pat normal sau o simpla saltea pe jos.
Cu ce este diferit un mediu pregatit in stil Montessori?

Maria Montessori a observat mintea speciala pe care o are copilul in perioada 0-6 ani, comparand-o cu un burete care absoarbe totul. Aceasta caracteristica a mintii copilului face ca mediul in care se afla sa fie foarte important. 

Cel mai important criteriu este siguranta. Pentru a putea lasa copilul sa incerce sa faca lucruri, sa exploreze, sa testeze este nevoie sa stim ca il putem lasa in siguranta sa faca asta. Daca avem obiecte care pot cadea peste el, prize, un pat din care poate cadea este evident ca nu il vom putea lasa singur acolo. Si chiar si atunci cand vom sta cu el va trebui sa interzicem tot ce nu este sigur pentru el. Nu baga “x obiect” in gura, nu te urca acolo, nu trage de sertar etc. Tocmai in acest lucru cosnta diferenta. Mediile Montessori sunt atent pregatite de adultii care au informatiile necesare referitoare la nevoile fiecarei etape de dezvoltare a copilului si ofera copilului un mediu sigur pentru varsta lui.

Ce culori se recomanda in mediile Montessori?

Spatiile amenajate in stil Montessori sunt in general foarte aerisite, luminoase si deloc aglomerate. Ca si paleta de culori lemnul natur, alb, bej, in general culori neutre sau inspirate din natura. Culorile intense sunt putin folosite in astfel de medii. 

Avem foarte multe jucarii. Cum le depozitam?

In primul rand in filosofia Montessori se recomanda urmarirea atenta a copilului si pastrarea jucariilor care sunt de interes pentru el in acel moment.

Nu incarcati camera cu lucruri care nu ii sunt utile in acel moment.
Eliminati jucariile incomplete sau defecte, donati jucariile “ramase mici”, si depozitati jucariile care nu prezinta interes acum, urmand sa le incercati ulterior.

Daca dupa aceasta selectie tot sunt foarte multe jucarii, scoateti o parte din ele Fie ca le depozitati pe balcon, la boxa, sau pe rafturi mai sus unde nu are acces. Retineti ca mai multe jucarii, nu inseamna mai multa joaca, ci mai mult haos.

Dupa ce ati stabilit jucariile care raman, ele trebuiesc depozitate la inaltimea copilului, in cutii, pe rafturi etc (depinde de tipul jucariilor). Pentru a mentine mai usor ordinea recomand o cutie/sertar pentru fiecare categorie de jucarii. De exemplu toate papusile sunt intr-un cos, toate cuburile de lemn in altul etc…

Atunci cand jucariile sunt puse la gramada, haosul e la un pas distanta. 

De la ce vartsa se recomanda patul la nivelul solului?

Eu il recomand de la 5-6 luni. Am scris un articol dedicat acestui subiect. Va invit sa il cititi aici 

Filosofia Montessori: fiecare copil este unic si poseda o sete naturala de cunoastere.

Prin intermediul unui mediu pregatit, structurat si cu materiale educative special concepute, copiii sunt incurajati sa exploreze, sa invete si sa-si dezvolte abilitatile in propriul lor ritm.

Un aspect fundamental al acestei filosofii este faptul ca educatorul are un rol de ghid, sustinand si incurajand independenta si autodisciplina, mai degraba decat dictand informatia.

Prin urmare, educatia Montessori nu doar ca pregateste copiii pentru succesul academic, ci ii ajuta sa devina indivizi increzatori, autonomi si pasionati de invatare pe tot parcursul vietii.

vazute recent

Urmareste-ne pe Instagram!