Altele

“Sarcina părinţilor pe timpul copilăriei este să ofere un mediu sigur pentru copiii lor”

Este absolut necesar pentru buna dezvoltare a celui mic să aibă aproape orice tip de experiență adecvată vârstei. Când i se oferă un mediu ușor de înțeles, accesibil și sigur, un copil dovedește că poate realiza foarte multe de unul singur sau cu ghidaj foarte puțin de la adulți. Acest lucru nu exclude supravegherea continuă a adultului.

Adaptarea mobilierului la înălțimea copilului este ce putem face noi pentru ca fiecare copil sa ajungă să își dezvolte potențialul enorm pe care îl are. Este unul din principiile Montessori, un lucru atât de firesc și de bun simț, încât nu știu de ce abia acum am început să ținem cont de el.

Printre cele mai importante piese de mobilier, as aminti etajerele care expun cărțile cu fața către copil, turnul de învățare, și, bineînțeles, PATUL. Acesta trebuie să fie cât  mai aproape de nivelul solului, astfel încât, de când începe sa se miște, cel mic să se poata urca și da jos din el. E minunat să îl vezi cum se trezeste și pleacă în explorare, spre deosebire de pătuțul clasic, din care plânge după gratii să veniți să îl ajutați să iasă.

Sfatul pe care îl oferim clienților noștri care vor un astfel de pat este să securizeze camera, prin achiziționarea pieselor de mobilier fără colțuri, fixarea corpurilor de mobilier în perete, evitarea sertarelor, blocarea prizelor. Eu as zice că întreaga casă trebuie să fie un mediu construit special pentru copii.

Spre deosebire de unele specii de plante sau animale care se dezvoltă aproape independent de la naștere, ființele umane se nasc fără acest tip de independență și au nevoie de multă grijă și atenție constantă. Cel mai mare expert în somnul bebelușilor, Dr. James McKenna, afirmă că locul în care bebelușii sunt creați să adoarmă este lângă mama lor. Este o nevoie pură, ca nevoia de mâncare. Doar lângă mamă li se dezvoltă în mod optim toate sistemele biologice, psihologice și emoționale.

Mamele care alapteaza ajung să își ia, in cele din urmă, copilul în patul lor, pentru că nopțile întrerupte din primele luni sau ani să fie cât mai ușoare. Totuși, suprafața de dormit pentru bebeluși trebuie să fie tare, de aceea ar fi mai bine ca mama să fie cea care doarme în patul copilului, nu invers. În plus, daca salteaua nu este fermă, mișcările părinților se simt excesiv și pot trezi bebelușul cu un somn mai ușor.

Și trecerea la etapa urmatoare, și anume, dormitul singur, se va face mult mai ușor, pentru că mama va fi cea care se va retrage treptat, iar copilul va rămâne în mediul cu care este deja obișnuit.

Avantajul major al folosirii unui pat cât mai aproape de nivelul solului este siguranța copilului. Cel mai mare semn de evoluție a dorinței de independență este autonomia in miscări.  Fie că vorbim de primele rostogoliri pe care le face în jurul vârstei de 5 luni, sau de încercările lui repetate de a se ridica în picioare și de a escalada patuțul, semnele ca micuțul vrea să devină stăpan pe propriile miscări și alegeri ne îngrijorează pe bună dreptate atunci când există pericolul de accidentare.

Cel mai apreciat model de pat la nivelul solului este patul căsuță. Este adorat de orice copil și poate fi folosit până la orice vârstă. Acesta este confectionat din lemn, asigurând copilului un mediu sigur și natural. Un material cald și prietenos, combinat cu elemente colorate, oferă celor mici echilibru în cameră și în suflete.

Copiii absorb calitățile mediului în care se dezvoltă, de aceea, acesta trebuie sa fie frumos, curat și ordonat!

Daca aveti intrebari, va raspund cu drag!

Ralu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *