“Fetita mea a cazut la 8 luni a doua oara din pat si a avut fractura de clavicula. Prima data la vreo 4 luni nu a avut nimic.”
“Acum 2 săptămâni bebe a căzut din pat. Am mers la spital de urgentă și din fericire a fost doar un traumatism minor. Acum suntem mai precauți: nu îl lăsam sa mai doarmă in pat de adult. Dupe ce adoarme îl punem in pătuțul lui” Mama unui copil de 11 luni
“Uhh, ce sperietura am tras când a picat! O secunda de neatenție și poc. “ Mama unei fetițe de 4 luni
“Copilul meu a căzut din pat când avea 8 luni, m-a escaladat și a căzut. Am plecat urgenta la spital fiindca ii curgea sânge din nas. Acum are 4 ani, dar eu încă am coșmaruri noaptea.”
Care sunt simptomele care ar trebui să te îngrijoreze după ce copilul a căzut din pat?
Veti spune poate ca sunt marturiile unor mame neatente, neglijente sau carora nu le pasa prea mult de copiii lor. Înteleg. Pentru ca si eu am facut asta. Am judecat astfel de fapte si eram absolut convinsa ca mie nu are cum sa mi se intample “ever, ever” asa ceva.
Ce credeti? A cazut sau nu din pat copilul meu?
A cazut. Era 6 dimineta, un moment (printre putinele) in care chiar dormeam. Am sărit din pat aproape concomitent cu bubuitura. Copilul a început sa planga. Buimaci căutam copilul sa il linistim, dar nu il gaseam in pat si nu intelegeam de unde se aude plansetul si unde e copilul nostru.
Avea doar 5 luni si noi știam că nu se putea rostogoli. Dar a putut sa o faca. Desi era intre noi doi, si eram convinsi ca nimic nu se putea intampla, s-a rostogolit si a cazut pe la picioare.
Am găsti-o pe jos, urland cat o tineau plamanii. Am liniștit-o și am vorbit cu doctorul. Mi-a spus să o urmăresc timp de 3 zile și dacă apar unele simptome să mergem la spital. La ce am fost atentă:
- Dacă își pierde cunoștința,
- Dacă are vărsături, dureri de cap, tulburări de mers sau de coordonare,
- Dacă devine mai agitată sau mai somnolentă
- Dacă i se modifică pupilele.
Doamne, cat m-am invinovatit si cum am stat cu inima cat un purice urmatoarele zile rugandu-ma sa fie in regula.
Acum fac paturi din care copiii nu pot să cadă
Întamplarea a avut loc in anul 2015, si tot atunci a aparut si misiunea mea, sa pregatesc spatii frumoase, functionale, dar mai ales sigure pentru copii. Si in timp ce copilul meu facea primii pasi, faceam si eu primii pasi in business si creionam ceea ce urma sa devina Lura atelier. Pentru ca nu am acceptat raspunsul: „e normal” atunci cand am ajuns sa spun „A cazut copilul din pat!”
Viața de părinte e plină de provocări, dar cazutul din pat e una din problemele pe care le putem evita foarte usor.
Pentru mine avanatajele patului la nivelul solului nu pot fi intrecute de nici un model de patut clasic de bebelus fie el fancy, trendy, transformer.
Mai jos poti vedea cateva din modelele de paturi:
Cand alegem un pat la nivelul solului?
De regula parintii il aleg incepand cu vartsa de un an si jumate, insa veti beneficia de toate avantajele lui daca il veti avea in jurul vartei de 6 luni.
Stiu ca sunt parinti care nu concep camera bebelusului fara un patut clasic, si investesc sume foarte mari in amenajarea camerei inainte de aparitia copilului.
Iata totusi ce zic mamicile dupa ce nasc
” Am vândut patutul pentru că nu stătea deloc în el.”
” Nu am putut sa il las sa planga”
„ Îl alăptez pe timpul nopții, deci este mult mai ușor să doarmă cu mine.
” Nu am stiut ce inseamna sa alaptezi. Acum imi dau seama ca nu as fi avut cum sa alaptez exclusiv cu bebelusul in alta camera”
” As schimba multe acum, dar nu o pot face. Am cheltuit 10.000 ron pe mobilierul din camera copilului”
E ca si cum trebuie sa faci un ambalaj, dar nu stii pentru ce produs. Bine, stii, asa aproximativ, ca e un autovehicul, dar poate fi si tren si motocicleta si autobuz. Nu poti sa faci acelasi ambalaj, nu functioneaza. Asa e si cu amenajarea. Stii ca e pentru un bebelus, doar ca nu sunt toti la fel.
Unii au reflux si trebuie sa ii supraveghezi mai mult, altii dorm toata noaptea de trebuie sa ii trezesti tu ca sa se hraneasca, altii cand incerci sa ii asezi in pat sar de zici ca ii pui pe spini, altii sug non stop toata noaptea.
Nici noi, dragi mamici, nu suntem toate la fel. Mai mult decat atat, unele dintre noi ne transformăm atunci cand devenim mame. De la „Eu nu vreau sa doarma copilul in dormitorul matrimonial” la „vreau sa il am cat mai aproape de mine, sa ii aud fiecare respiratie.”
Recomandarea mea ca și decorator de camere pentru copii
Desi viitoarele mamici sunt preocupate in ultimile luni de sarcina aproape exclusiv de pregatirea „cuibului”, sfatul meu ar fi sa nu va grabiti cu amenajarea camerei si sa luati doar strictul necesar. Chiar daca vi se pare ca stiti stilul de parenting pe care vreti sa il abordati, de foarte multe ori am intalnit schimbari dupa nastere.
Sfatul meu, dupa 6 ani de amenajari si reamenajari exclusiv de camere pentru copii, ar fi ca in camera bebelusului sa aveti un pat cat mai aproape de nivelul solului si cu latimea intre 1m-1,20m pentru a putea incapea si un parinte. Daca nu sunteti convinsi ca aceasta este cea mai buna solutie, va recomand ca inainte sa faceti investitii majore in amenajare pe care apoi sa le regretati, sa cumparati un patut mic, simplu, atasat de patul matrimonial (cosleeper) pentru primele 4 luni, timp in care va veti cunoaste pe voi ca mamici, pe voi ca parinti si pe bebelusul vostru. Apoi decidem si amenajarea camerei copilului.
Poti merge pe pagina principala sa vezi mai multe despre ce facem astazi la Lura. Aici poti citi mai multe despre noi.