Adevărul legat de mult temutul „curent” care ne trage
Se pot pot îmbolnăvi copiii dacă “îi trage” curentul? E nevoie de „ceva pe urechi” dacă bate vântul, deşi afară e cald? Şi cum stă treaba cu aerul condiţionat?
Fara îndoiala, suntem o generatie crescuta cu o adevarata teama de trasul curentului. De fapt, unii (mai rauvoitori, bineînteles) ar spune chiar ca acest curent care ne trage pe noi, românii, este o boala nationala. „M-a tras curentul” este deseori explicatia pentru o multime de afectiuni, parând a fi un real factor de risc pentru sanatatea tuturor.
Iar atunci când vine vorba despre copiii nostri, suntem si mai protectoare, deci pare normal sa-i ferim de curent cu orice pret. Dar cât adevar exista în spatele acestei îngrijorari de-a nu ne trage curentul? Am rugat-o pe Cristina Goanta, medic specialist ORL în cadrul Spitalului de Urgenta „Sf. Pantelimon” si în cadrul retelei Regina Maria, sa ne explice cum e cu temutul curent si daca cei mici pot într-adevar sa se îmbolnaveasca din aceasta cauza.
Tema „trasul curentului” este greşit înţeleasă
„Întâlnesc foarte des aceasta îngrijorare în rândul parintilor. Curentul este un mit omniprezent în mintea oamenilor din România. În mod «ciudat», daca te duci la medic într-o alta tara si îi spui ca «te-a tras curentul», va avea dificultati în a întelege de ce crezi ca sursa unei raceli, de exemplu, este strict miscarea aerului. În practica de cabinet ma întâlnesc des cu întrebari legate de trasul curentului. Este adevarat ca factorii de mediu pot influenta unele boli ale urechilor. De exemplu, este cunoscut si dovedit stiintific ca, daca locuiesti într-o tara cu clima umeda, vei fi predispus sa dezvolti otite externe. Dar tema «trasul curentului» este gresit înteleasa. În sensul ca da, atunci când bate vântul, este o miscare mai mare a bacteriilor. Si da, frigul scade imunitatea locala. Dar vântul în sine nu ne va îmbolnavi niciodata”, explica Cristina Goanta.
Otitele nu se fac de la curent
Specialistul ORL mai spune ca doar curentul (sau vântul) nu poate provoca otite: „Copiii vor dezvolta otita sau alte infectii ale tractului respirator daca stau într-un mediu în care exista o bacterie sau un virus care le va provoca aceasta infectie. Daca stau, pur si simplu, într-o camera cu geamul si usa deschisa, în absenta germenilor, atunci nu vor pati nimic. Deci curentul nu este periculos în absenta bacteriilor si virusurilor.”
Totusi, în cazul în care copilul sufera de o afectiune preexistenta, s-ar putea sa îl supere faptul ca simte aer rece local. Însa în acest caz, cel mai probabil ca va cere singur sa fie înlaturat din acel mediu. Si nu, nu exista anumite afectiuni sau anumiti copii pentru care curentul sau vântul sa constituie o problema mai mare decât pentru altii, mai spune medicul ORL.
Nu e nevoie de „ceva pe urechi”
Mai mult, nu doar ca nu este nicio problema daca pe copii îi mai sufla si vântul, dar nici nu trebuie echipati cu caciulite la cea mai mica adiere. „Copilul trebuie sa aiba acelasi comfort termic ca si parintele. Daca dumneavoastra nu aveti o caciulita, atunci nici el nu trebuie sa poarte una. Daca dumneavoastra nu aveti sosete, atunci nici copilului nu este obligatoriu sa îi puneti. Faptul ca este mai mic nu înseamna ca nu simte temperatura la fel ca si parintele”, explica Cristina Goanta.
E periculos aerul condiţionat?
si pentru ca afara se face tot mai cald, am întrebat specialistul si despre cât de periculos este (sau nu) pentru copii aerul conditionat. „În unele cazuri, aparatele de aer conditionat pot ascunde un anumit tip de bacterie ce poate provoca unele boli ale tractului respirator. Dar aceasta problema este legata de igiena aparatului, nu de faptul ca aerul conditionat în sine ar fi daunator”, ne asigura Cristina Goanta. Cu alte cuvinte, aerul conditionat din mall-uri, de exemplu, ar putea fi periculos (si pentru noi, si pentru cei mici), deoarece este putin probabil ca filtrele sa fie schimbate suficient de des având în vedere fluxul mare de oameni. Dar cel de acasa sau cel din masina, daca sunt întretinute corespunzator, nu constituie o problema pentru copii. Singura conditie este ca aerul conditionat sa nu fie îndreptat direct spre copil.
Si tot pentru ca e vara, iar lumea pleaca în concedii cu masina, am vrut sa aflam si cum este mai bine sa facem la drum lung cu copiii: mergem cu geamurile deschise, mergem cu aerul conditionat pornit sau ne topim cu totii de cald? „La drumuri lungi cu masina nu trebuie sa avem conditii speciale pentru copii. Daca noi, adultii, ne simtim bine la o anumita temperatura, putem sta linistiti ca si pentru ei este confortabil. În niciun caz nu este recomandat sa «fierbem» copilul si sa îl lasam sa transpire de frica aerului conditionat! Este mai daunator asa”, încheie Cristina Goanta, medic specialist ORL.
sursa: totul despre mame
Despre patul de pardoseala, multi au aceeasi intrebare: dar nu il trage oare curentul?
Curentul este de fapt miscarea aerului care se produce atunci cand geamurile sau usile sunt deschise sau nu sunt etanse. In cazul in care nu sunt etanse desigur ca ar trebui sa le reparam pentru ca il vom simti si intr-un pat de pardoseala si intr-un pat mai inalt. Ca deshidem geamurile si usile sa intre aer curat si se face curent o perioada scurta de timp cu siguranta nu ne va imbolnavi. In plus pe o saltea de 20 cm deja nu mai suntem la nivelul solul in acel centimentru de sub usa pe unde poate circula curentul.
Avantajele acestui tip de pat sunt multiple si le gasiti aici